Jagodzianki z kruszonką

W jagodziance najważniejsze są tajemnice, które skrywa w środku. A jagodziana z tego przepisu ma ich całkiem sporo, bo jest grubo nadziana waniliowymi jagodami. Ciasto jest delikatne i wzbogacone o mascarpone. Z wierzchu maślana kruszonka i lepki cytrynowy lukier. Z podanych proporcji można upiec 8 dużych jagodzianek lub 16 średniej wielkości. Upieczcie więcej i zabierzcie w gości!

Jagodzianki z kruszonką

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży*
  • 70 g cukru
  • 100 g mascarpone
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 laski wanilii

Nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajka, ziarenka wanilii (rozcinamy laskę końcem ostrego noża), mascarpone, drożdże. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut mikserem, aż będzie elastyczne (może odrobinę lepić się do rąk).
  2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 1-1,5 h do podwójnego wyrośnięcia.
  3. W tym czasie jagody łączymy z cukrem, ziarenkami wanilii i mąką ziemniaczaną.
  4. Odgazowujemy ciasto uderzając je delikatnie pięścią. Przekładamy na oprószony mąką blat, ciasto dzielimy na 16 części.
  5. Z każdej z nich formujemy kuleczkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Jeśli zależy nam na cienkim cieście możemy je rozwałkować.
  6. Na środku kładziemy ok. 2-3 łyżki jagodowego nadzienia (staramy się jak najwięcej), boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc sakiewkę.
  7. Tak przygotowane bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 20 minut.
  8. W tym czasie szykujemy kruszonkę łącząc ze sobą mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
  9. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 18 minut lub do momentu, aż będą pięknie rumiane.
  10. Upieczone jagodzianki ściągamy z blachy i studzimy na pergaminie lub kuchennej kratce.
  11. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny. Lukrem polewamy świeżo upieczone jagodzianki.

Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży kruszymy je, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej, zalewamy odrobiną letniej wody i mieszamy na gęstą pastę. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie bąbelkować.

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe babeczki z powidłami korzennymi

Czekoladowe babeczki z powidła…

figmara figmara
figowe smaki

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
2

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Stefanka
1

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!