Jagodzianki z kruszonką
W jagodziance najważniejsze są tajemnice, które skrywa w środku. A jagodziana z tego przepisu ma ich całkiem sporo, bo jest grubo nadziana waniliowymi jagodami. Ciasto jest delikatne i wzbogacone o mascarpone. Z wierzchu maślana kruszonka i lepki cytrynowy lukier. Z podanych proporcji można upiec 8 dużych jagodzianek lub 16 średniej wielkości. Upieczcie więcej i zabierzcie w gości!
Jagodzianki z kruszonką
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży*
- 70 g cukru
- 100 g mascarpone
- 200 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 1/4 laski wanilii
Nadzienie:
- 500 g jagód
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajka, ziarenka wanilii (rozcinamy laskę końcem ostrego noża), mascarpone, drożdże. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut mikserem, aż będzie elastyczne (może odrobinę lepić się do rąk).
- Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 1-1,5 h do podwójnego wyrośnięcia.
- W tym czasie jagody łączymy z cukrem, ziarenkami wanilii i mąką ziemniaczaną.
- Odgazowujemy ciasto uderzając je delikatnie pięścią. Przekładamy na oprószony mąką blat, ciasto dzielimy na 16 części.
- Z każdej z nich formujemy kuleczkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Jeśli zależy nam na cienkim cieście możemy je rozwałkować.
- Na środku kładziemy ok. 2-3 łyżki jagodowego nadzienia (staramy się jak najwięcej), boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc sakiewkę.
- Tak przygotowane bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 20 minut.
- W tym czasie szykujemy kruszonkę łącząc ze sobą mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
- Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 18 minut lub do momentu, aż będą pięknie rumiane.
- Upieczone jagodzianki ściągamy z blachy i studzimy na pergaminie lub kuchennej kratce.
- Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny. Lukrem polewamy świeżo upieczone jagodzianki.
Wskazówki
*W przypadku świeżych drożdży kruszymy je, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej, zalewamy odrobiną letniej wody i mieszamy na gęstą pastę. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie bąbelkować.