Jagodowy torcik musowy

Jagodowy torcik musowy

 

Sezon na jagody trwa w najlepsze! Dlatego przygotowałem tego lata jeszcze jeden deser z tymi pysznymi owocami. Chociaż nic nie stoi tu na przeszkodzie, aby poza sezonem użyć mrożonych jagód. Można je także wymienić na inne owoce, np. maliny czy jeżyny, które w tym przepisie również znakomicie się sprawdzą. Ten jagodowy torcik musowy składa się z kilku smakowitych warstw: migdałowo-cytrynowego biszkoptu, żelki jagodowej oraz musu jogurtowego z dodatkiem jagód i soku z cytryny. To bardzo delikatny deser w sam raz na lato!

Przygotowanie tego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu oraz zrobienia żelki jagodowej. Gdy te dwa elementy będziemy mieli gotowe, wystarczy zrobić mus na bazie śmietany kremówki z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z jagód oraz cytryny. Poszczególne elementy układamy następnie w tortownicy z folią rantową, zanurzając je w musie. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do lodówki celem stężenia. Na sam koniec całość dekorujemy kremem jagodowym, świeżymi bratkami oraz borówkami amerykańskimi.

W tym przepisie zależało mi, aby trochę zabawić się odcieniami fioletu, dlatego poszczególne warstwy, jak i dekoracja z bitej śmietany, zawierają inną ilość jagód. Dzięki temu deser ma piękne kolory o różnej tonacji. Przygotowując ten jagodowy torcik musowy, polecam Wam jednak zamrozić żelkę. Ja trochę się pospieszyłem, dlatego też warstwy nie wyszły idealnie równe. Szczególnie zamrożenie się przyda przy obecnych temperaturach, ponieważ jagody nie tężeją tak mocno, jak inne owoce.

Z podanych proporcji w foremce o średnicy 20 cm wyjdzie Wam wysoki na 8 cm torcik. Dlatego jeśli korzystacie z niższej tortownicy, polecam zwiększyć jej średnicę. Dla standardowej, o wysokości 6 cm, najlepsza będzie 23 cm. Wtedy biszkopt oraz żelkę polecam przygotować w formie o średnicy 20 cm. Koniecznie użyjcie również foli rantowej, gdyż inaczej trudno będzie wyjąć ciasto z formy – mus jest bardzo delikatny.

Ten jagodowy torcik musowy można również finalnie oblać lustrzaną glazurą. Ja jednak ten krok pominąłem, bo zależało mi na bardziej naturalnym efekcie. Uznałem, że dekoracja z bitej śmietany oraz jadalnych kwiatów będzie w sam raz. Gorąco polecam ten przepis nie tylko na lato, chociaż teraz będzie smakował najwspanialej! 🙂

Zdjęcie - Jagodowy torcik musowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodowy torcik musowy

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 minut 

Składniki na jagodowy torcik musowy:

Biszkopt migdałowo-cytrynowy:

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 60 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 g mielonych migdałów
  • 35 g mąki pszennej
  • szczypta soli

  Żelka jagodowa:

  • 400 g jagód (mogą być mrożone)
  • 50 g cukru
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki)
  • 25 ml wody

  Mus jogurtowo-jagodowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 ml soku z jagód (odciśniętego podczas przygotowywania żelki)
  • 50 ml soku z cytryny
  • 16 g żelatyny (4 łyżeczki)
  • 50 ml wody

Dekoracja:

  • 100 g ugotowanych jagód z przygotowania żelki
  • 100 g ubitej śmietany kremówki z przygotowania musu
  • garść borówek
  • kilka ekologicznych bratków

Jak przygotować jagodowy torcik musowy?

Biszkopt migdałowo-cytrynowy

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj skórkę otartą z cytryny i zmiksuj do połączenia.
  2. Mielone migdały połącz z mąką i w 2-3 turach dodaj do ubitych jajek, mieszając całość delikatnie szpatułką.
  3. Ciasto wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia o średnicy 16 cm. Piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka w 180°C.
  4. Biszkopt wystudź całkowicie, oddziel delikatnie od rantu formy i pokrój na dwa blaty.

 

Żelka jagodowa

  1. Jagody wsyp do rondelka i dodaj cukier. Gotuj przez ok. 10 minut na małym ogniu, aż puszczą sok.
  2. Odlej 50 ml soku z jagód i odstaw (będzie potrzebny do musu).
  3. Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na moment. Następnie dodaj ją do jagód i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny.
  4. Odłóż 100 g tak przygotowanych jagód (będą potrzebne do kremu do dekoracji ciasta). Resztę przełóż do tortownicy o średnicy 16 cm, zabezpieczonej od spodu folią spożywczą, a po bokach folią rantową. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny celem całkowitego stężenia. Żelkę można również zamrozić, aby ładniej układała się w tortownicy, podczas składania tortu.

 

Mus jagodowo-jogurtowy

(Przygotuj, dopiero gdy żelka i biszkopt będą gotowe).

  1. Sok z jagód oraz sok z cytryny przelej do rondelka. Zagotuj i zestaw z ognia.
  2. Żelatynę rozprowadź w wodzie, odstaw na moment i połącz z zawartością rondelka. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na 20-30 minut, aż zacznie żelować.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Odłóż 100 g ubitej śmietany (będzie potrzebna do dekoracji tortu).
  4. Do pozostałej ubitej śmietany dodawaj stopniowo jogurt grecki i mieszaj całość delikatnie szpatułką. Następnie wlej dobrze schłodzony sok z jagód z żelatyną i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm zabezpiecz od spodu folią spożywczą, a boki pokryj folią rantową. Wlej trochę musu na spód (na wysokość 1-1,5 cm). Następnie umieść pierwszy kawałek biszkoptu. Wlej znowu nieco musu, aby go przykryć (1 cm). Umieść żelkę, a na nią ostatni kawałek biszkoptu. Całość zalej pozostałym musem, aby dokładnie pokrył on wierzch biszkoptu i boki ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 6 godzin celem całkowitego stężenia lub najlepiej na całą noc.
  6. Po tym czasie delikatnie zdejmij rant oraz folię rantową i umieść ciasto na paterze lub płaskim talerzu do góry nogami.

 

Dekoracja

  1. Jagody z przygotowania żelki zmiksuj blenderem na purée (jeśli stężały, warto je delikatnie podgrzać). Następnie połącz je z pozostałą ubitą śmietaną kremówką z przygotowania musu, mieszając delikatnie szpatułką.
  2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie rozety lub gwiazdy. Jeśli krem będzie za rzadki, to wstaw go na jakiś czas do lodówki.
  3. Gotowym kremem ozdób wierzch ciasta. Torcik udekoruj borówkami i bratkami. (Przed dekoracją można wierzch delikatnie opalić palnikiem gazowym, aby owoce i kwiaty się przykleiły).

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Jagodowy torcik musowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy torcik musowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów