Jagodowo-makowy Piegusek
Podwójny, a nawet potrójny Piegusek – z makiem, jagodami i kawałkami czekolady. Czekoladę oraz kruszonkę możecie potraktować jako opcjonalny dodatek, który mocno dosładza całość. Dla mnie ciasto wyszło minimalnie zbyt słodkie, choć wiadomo – co kto lubi.
Dodatek jagód sprawia, że ciasto pięknie wygląda i jest bardzo smaczne. Ja co prawda liczyłam na takie mocno żółte ciasto z jagodowymi piegami, ale już w trakcie mieszania ciasta część zabarwiła mi się od borówek i wyszło jak wyszło 😉 Za to w smaku bardzo fajne, mięciutkie i wilgotne.
Składniki na jagodowo-makowy Piegusek:
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 275 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki suchego maku
- ok. 250 g jagód, u mnie mrożone
- około 35-40 g kropelek czekoladowych (u mnie gorzkie) – można pominąć
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 25 g masła
- 40-45 g cukru trzcinowego
- 30 g mąki (u mnie orkiszowa)
Jak upiec jagodowo-makowy Piegusek?
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 6-7 minut). Nie przestając miksować, wlewamy olej. Następnie obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy składniki suche: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaną z makiem.
Jagody (garść można odłożyć do posypania wierzchu ciasta; ja dałam mrożone, bez rozmrażania) mieszamy z 1 łyżką mąki. Jagody oraz czekoladę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm). Wierzch obsypujemy pozostałymi jagodami oraz kruszonką (kruszonka powstaje przez połączenie wszystkich składników i rozcieranie ich między palcami).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 45-50 minut).