Jagodowa kostka

Jagodowa kostka

Zdjęcie - Jagodowa kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Już piątek, zleciał ten tydzień strasznie, mimo nie najlepszej pogody. Na osłodę i poprawę humoru mam dziś przepis na to pyszne ciasto, które powstało tak naprawdę pod wpływem chwili. Kupiłam ostatnio troszkę borówek żeby zamrozić, trochę zostało i tak na szybko z tego co miałam w domu zrobiliśmy to ciacho. Na dole biszkopt z czterech jajek, następnie dżem z owoców leśnych, masa z serków mascarpone i śmietanki 30% i w tym borówki, potem ciasta petitki, kolejna porcja masy, ciastka i wierzch to cienka warstewka masy i borówki. Ciasto pyszne, polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy.

Składniki masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

  • borówka amerykańska (około 700 g)
  • ciastka petitki
  • borówka amerykańska
  • słoiczek dżemu z owoców leśnych


1. Do misy miksera dajemy śmietankę, ubijamy, do ubitej dajemy serki i cukier puder. Delikatnie miksujemy, nie za długo, żeby składniki się połączyły. Odbieramy troszkę masy bez borówek do wysmarowania wierzchu ciasta. Do reszty masy dajemy umyte, osuszone borówki i mieszamy (trochę borówek zostawiamy na wierzch). Masę dzielimy na dwie połowy.

Przełożenie ciasta: biszkopt - smarujemy dżemem - masa z borówkami - ciasta petitki - masa z borówkami - ciasta petitki - cienka warstwa masy bez borówek - dekorujemy borówkami
Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Smacznego :-)
Zdjęcie - Jagodowa kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodowa kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodowa kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodowa kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów