Jabłka zapiekane z sosem waniliowym
Jabłka zapiekane…właśnie taki deser pamiętam z dzieciństwa. Jabłka w takiej formie były podawane w przedszkolu, na koloniach i obozach. Lubiłam bardzo… pałaszowałam ze smakiem i prosiłam o dokładkę. W niedzielę i święta do jabłek podawano tajemniczy, słodki sos. Nie znam receptury, ale myślę, że to był sos waniliowy, taki sam jaki podaje się do szarlotki ( w tamtych czasach, nikt nie dodawał do sosu wanilii, co najwyżej cukier waniliowy ). Właśnie za takim sosem i takim jabłkiem nagle zatęskniłam. Polecam zapiekane jabłka, to doskonały deser na jesienne popołudnia :-)
Składniki
- 4 kwaskowate jabłka
- filiżanka posiekanych orzechów laskowych
- łyżka masła
- 3 żółtka
- 100 ml. mleka
- 100 ml. słodkiej śmietanki
- 2 łyżki brązowego cukru
- laska wanilii