JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

To chyba bardziej deser niż ciasto przynajmniej jeśli chodzi o konsystencję, ale smakowało wybornie. Moja wersja to lekko zmodyfikowany przepis ze strony Marthy Stewart - tutaj oryginał. Ciasto robi się błyskawicznie i można je jeść ciepłe (takie chyba lepiej smakuje), więc można je potraktować jako awaryjne, jeśli zachce nam się czegoś słodkiego, albo ktoś wpadnie z nieoczekiwaną wizytą na kawę.
Świetnie będzie się komponowało z dodatkiem gałki lodów śmietankowych, a w wersji bardziej dietetycznej z porcją gęstego jogurtu naturalnego...
Polecam wszystkim płatki owsiane, oczywiście najlepsze będą takie zalane na noc mlekiem - niegotowane. Ale owies warto jeść pod każdą postacią bo to źródło magnezu, żelaza i witamin - zwłaszcza z grupy B. Owies zawiera też substancje, które działają antydepresyjnie i obniżają cholesterol. Dostarcza też olbrzymiej porcji beta-glukanu, czyli błonnika rozpuszczalnego, który jest świetnym "oczyszczaczem" jelit.
Warto wybierać płatki, które są najmniej przetworzone. Płatki błyskawiczne niestety nie należą do takich - ich IG to 85, ja używam zwykłych lub górskich - zwykłe mają indeks prawie o połowę niższy niż te błyskawiczne. Płatki błyskawiczne są bardziej tuczące, ale też są pozbawione wielu cennych składników (zwłaszcza błonnika).
Zdjęcie - JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jabłka zapiekane pod owsianką - Laura

SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ponad kilogram jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę utrzeć z masłem, solą i 1/4 szklanki brązowego cukru (pozostały cukier idzie do jabłek). Dodać płatki, dokładnie wymieszać i odstawić do zamrażarki.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić (na plasterki lub w kostkę) i skropić sokiem z cytryny. Dodać resztę cukru oraz cynamon i wymieszać.

Jabłka wyłożyć na naczynia żaroodpornego (tortownica lekko przeciekła...), na wierzchu rozłożyć kruszonkę - należy ją rozkruszyć rękoma.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy