Jabłecznik ze śmietankową pianką
Dzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj (klik) w sumie ciasto było nie planowane, bo moi panowie nagle stwierdzili, że chętnie zjedliby właśnie coś z jabłkami. Ciasto pyszne, a pianka dodaje mu uroku i smaku. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu, a na pewno wszystkim posmakuje :-). Miłego piątku Wam życzę :-)
Blaszka 23 x 33
Składniki ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 80 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
- 7 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru)
- 3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 6-7 jabłek (średnich)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, mieszamy, a potem resztę składników i zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papier nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy.
2. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy budyniem, mieszamy. Wykładamy w miarę równo na ciasto.
3. W misie miksera ubijamy białka na sztywną piane, następnie stopniowo dodajmy cukier, po cukrze wsypujemy budynie, miksujemy i na końcu delikatnie wlewamy olej. Miksujemy do połączenia się składników.
4. Piankę wykładamy na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu studzimy, górę możemy posypać cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, bo taka wersja bez bardziej nam się podobała :-)