Jabłecznik ze śmietankową pianką

Jabłecznik ze śmietankową pianką

Zdjęcie - Jabłecznik ze śmietankową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj (klik) w sumie ciasto było nie planowane, bo moi panowie nagle stwierdzili, że chętnie zjedliby właśnie coś z jabłkami. Ciasto pyszne, a pianka dodaje mu uroku i smaku. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu, a na pewno wszystkim posmakuje :-). Miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka 23 x 33

Składniki ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 80 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Piana:

  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju


Dodatkowo:

  • 6-7 jabłek (średnich)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g


1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, mieszamy, a potem resztę składników i zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papier nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy.
2. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy budyniem, mieszamy. Wykładamy w miarę równo na ciasto.
3. W misie miksera ubijamy białka na sztywną piane, następnie stopniowo dodajmy cukier, po cukrze wsypujemy budynie, miksujemy i na końcu delikatnie wlewamy olej. Miksujemy do połączenia się składników.
4. Piankę wykładamy na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu studzimy, górę możemy posypać cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, bo taka wersja bez bardziej nam się podobała :-)

Zdjęcie - Jabłecznik ze śmietankową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik ze śmietankową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik ze śmietankową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik ze śmietankową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów