Jablecznik z brzegiem
Inspiracja do zrobienia takiej formy ciasta z " brzegiem " byl dla mnie " cheesecake New York ",gdzie oryginalna wersja posiada brzeg utworzony z masy ciastkowej.
W moim przepisie mamy kruche ciasto,masa jablkowa ,duzo cytryny a potem..usmiech po zjedzeniu ( taki zarcik ).
Zapraszam!
Jablecznik z brzegiem
Ciasto kruche
.300 gr maki
.3 zoltka
.3 lyzki smietany gestej
.3 lyzki cukru
.3/4 kostki masla
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.otarta skorka z cytryny
.bulka tarta
Wykonanie
Na deske przesiewamy make z proszkiem do pieczenia,dodajemy cukier zoltka,smietane i zimne pokrojone w kostke maslo oraz skorka z cytryny,najpierw siekamy calosc nozem potem zagniatamy gladkie ciasto.
Ciasto owijamy w folie i wkladamy na 1/2 godz.do lodowki.
Masa jablkowa
.2 kg jablek
.sok z cytryny oraz starta skorka
.1/2 szklanki cukru ( moze byc mniej )
.2 lyzki wody
.4 lyzki maki ziemniaczanej lub 2 kisle cytrynowe
Wykonanie
Jablka obieramy ze skorki ,wydrazamy gniazda nasienne i kroimy je w kostke.
Przekladmy jablka do garnka,zalewamy sokiem z cytryny ,dodajemy cukier,otarta skorke z cytryny,mieszamy calosc i gotujemy na wolnym ogniu,ciagle mieszajac.
Kiedy jablka sie zaczynaja rozpadac ,dodajemy make ziemniaczana lub kisle,mieszamy i jak maka sie rozpusci i polaczy z masa jablkowa odstawiamy do wystygniecia.
Tortownice o sr.24 cm smarujemy i wysypujemy bulka tarta.
Ciasto dzielimy na pol.
Pierwsza polowe walkujemy tak ,aby utworzyc kolo ,czyli spod ciasta i umieszczamy je na dnie formy.
Druga polowe walkujemy na ksztalt paska,wypelniamy nim brzeg tortownicy.
Reszte zostawiamy na gore ciasta.
Spod ciasta nakluwamy widelcem i wysypujemy bulka tarta,na to wykladamy mase jablkowa i rownamy powierzchnie.
Nadmiar ciasta na sciankach tortownicy odcinamy rowno za pomoca radelka.
Z resztek ciasta wycinamy paski i dekorujemy nimi gore,potem jeszcze wykanczamy brzeg.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 45 min.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga!
Spod ciasta przed pieczeniem posypujemy bulka tarta,bulka pochlonie cala wilgoc z masy jablkowej i nie rozmiekczy nam ciasta.
Smacznego!