Irackie kubba z burakami

Irackie kubba z burakami

Irackie danie. Zawsze podawane z ryżem i nieodmiennie kolorowe. Jego barwa zależy od użytych warzyw. Ja wykorzystałam buraki, które doskonale tu pasują.

Zdjęcie - Irackie kubba z burakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Irackie kubba z burakami 

ciasto:

200 g mąki semoliny (czyli grubo zmielonej mąki z pszenicy durum; mąka z pszenicy durum, to bardzo szlachetna mąka, z której często produkuje się makaron, a jej zaletą jest to, iż mączne produkty, które z niej przygotowujemy, nie sklejają się podczas gotowania i pozostają al dente)

1/2 łyżeczki soli

do 200 ml wody

farsz:

200 g mielonego mięsa

1 cebula starta na dużych oczkach i odsączona z płynu

sporo posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

sos:

200 ml soku cytryny

5 łyżek cukru

sól, pieprz

1,5 l wody

1/2 kg ugotowanych buraków, obranych i albo drobno pokrojonych albo startych na dużych oczkach

Najpierw przygotowuję sos. Wszystkie składniki sosu, poza warzywami, umieszczam w dużym garnku i od zawrzenia gotuję przez 5 minut. Następnie dodaję rozdrobnione buraki i gotuję przez 5 minut, po czym wyławiam je łyżką cedzakową i kładę z boku.

W czasie, gdy sos się gotuje, do miski wsypuję mąkę z solą i wlewam wodę. Pozostawiam na 5 minut, by mąka napęczniała. Po tym czasie sprawdzam, czy nie jest czegoś za mało i ew. dodaję czy to mąkę, czy to wodę, aby uzyskać klejące się ciasto, ale "posłuszne". Mieszam składniki farszu. Z ciasta robię kulki, a w nich dziurki, do których wkładam kulki uformowane z mięsnej masy. Następnie kule ciasta dokładnie sklejam. Gotuję je w sosie już po wyjęciu z niego buraków. Gotuję je powoli, przez ok. 10 minut, pod koniec dodaję buraki. Pierogi będą gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Podaję je razem z warzywami. Pysznie razem smakują.

* źródło - "Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata" Clarissa Hyman, wyd. Rosner&Wspólnicy

Zdjęcie - Irackie kubba z burakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów