Irackie kubba z burakami
Irackie danie. Zawsze podawane z ryżem i nieodmiennie kolorowe. Jego barwa zależy od użytych warzyw. Ja wykorzystałam buraki, które doskonale tu pasują.
Irackie kubba z burakami
ciasto:
200 g mąki semoliny (czyli grubo zmielonej mąki z pszenicy durum; mąka z pszenicy durum, to bardzo szlachetna mąka, z której często produkuje się makaron, a jej zaletą jest to, iż mączne produkty, które z niej przygotowujemy, nie sklejają się podczas gotowania i pozostają al dente)
1/2 łyżeczki soli
do 200 ml wody
farsz:
200 g mielonego mięsa
1 cebula starta na dużych oczkach i odsączona z płynu
sporo posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
sos:
200 ml soku cytryny
5 łyżek cukru
sól, pieprz
1,5 l wody
1/2 kg ugotowanych buraków, obranych i albo drobno pokrojonych albo startych na dużych oczkach
Najpierw przygotowuję sos. Wszystkie składniki sosu, poza warzywami, umieszczam w dużym garnku i od zawrzenia gotuję przez 5 minut. Następnie dodaję rozdrobnione buraki i gotuję przez 5 minut, po czym wyławiam je łyżką cedzakową i kładę z boku.
W czasie, gdy sos się gotuje, do miski wsypuję mąkę z solą i wlewam wodę. Pozostawiam na 5 minut, by mąka napęczniała. Po tym czasie sprawdzam, czy nie jest czegoś za mało i ew. dodaję czy to mąkę, czy to wodę, aby uzyskać klejące się ciasto, ale "posłuszne". Mieszam składniki farszu. Z ciasta robię kulki, a w nich dziurki, do których wkładam kulki uformowane z mięsnej masy. Następnie kule ciasta dokładnie sklejam. Gotuję je w sosie już po wyjęciu z niego buraków. Gotuję je powoli, przez ok. 10 minut, pod koniec dodaję buraki. Pierogi będą gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Podaję je razem z warzywami. Pysznie razem smakują.
* źródło - "Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata" Clarissa Hyman, wyd. Rosner&Wspólnicy