Indyk pieczony w pomarańczach
Nie macie pomysłu obiad niedzielny? Bardzo efektowne i smaczne danie, a do tego zdrowe! Polecam Wam indyka w pomarańczach. Spróbujecie?
Składniki:
1 udziec indyczy ok. 1-1,3 kg
2 obrane pomarańcze pokrojone w plastry
2 pokrojone w piórka cebule
50 ml oleju lub oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do grilla
sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 185st C.
Udziec nacieramy solą. Ocet balsamiczny, olej i przyprawy mieszamy ze sobą dokładnie.
Nacieramy marynatą mięso.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/3 plastrów pomarańczy, a następnie cebulę.
Na cebuli układamy mięso i obkładamy resztą pomarańczy.
Pieczemy ok. 1 godziny i 10 minut, następnie zsuwamy plastry pomarańczy na bok i polewamy mięso powstałym sosem. Pieczemy kolejne 15-20 minut. (podlewanie możemy powtórzyć w trakcie tego czasu)
Serwujemy np. z kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.
Smacznego!