Imbirowy jabłecznik z pistacjami
„Tym razem postanowiłam przełamać cynamonowy monopol na aromatyzowanie ciast z jabłkami i zastąpić go świeżo startym korzeniem imbiru, który dodałam do ciasta. Wyszło dość interesująco, nieco pikantnie z lekkim powiewem świeżości.
Ciasto jest puszyste i wilgotne a jabłka, częściowo w nim zatopione, przykrywa warstwa delikatnych pistacji. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego.”
Imbirowy jabłecznik z pistacjami
Składniki;prostokątna forma o wym. 36x24cm
Ciasto:
6 jajek
150g masła
3 łyżki wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2cm kawałek świeżego korzenia imbiru
Poza tym
4 jabłka
100g niesolonych pistacji
cukier puder do posypania
Obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Posiekać pistacje.
Stopić w rondlu masło z cukrem i wodą. Zestawić z ognia. Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki. Żółta dodać do gorącej masy i ubijać mikserem na najwyższych obrotach do czasu otrzymania puszystej masy.
Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Wlać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Rozłożyć na cieście pokrojone jabłka. Posypać je posiekanymi pistacjami. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45min.
Upieczone ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do wystudzenia.
Zimne posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaje do akcji "Sezon na jablka 2"