Idealny doughnut czyli amerykański pączek

Idealny doughnut czyli amerykański pączek

Poszperałam, poszukałam i przejrzałam multum przepisów na donuty rodem z USA i mam, odkryłam! Przepis na doughnuty idealne!

Zdjęcie - Idealny doughnut czyli amerykański pączek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Donuty czyli amerykańskie pączki z dziurką są moim zdaniem świetnym pomysłem dla osób, które nie mają jeszcze dużej wprawy przy smażeniu tradycyjnych pączków. „Dziurka” sprawia, że ciasto szybciej się smaży i nie ma niebezpieczeństwa niedosmażonego środka, o co nie trudno przy tradycyjnych pączkach.

Zdjęcie - Idealny doughnut czyli amerykański pączek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Donuty z tego przepisu są wręcz niewiarygodnie puchate, składają się z dziesiątek pęcherzyków powietrza, pięknie rosną, doskonale smakują. Fakt, ich zrobienie zabiera nieco czasu (ciasto najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej i odstawić na 12 godzin w chłodnym miejscu do wyrośnięcia), jednak nie będziecie żałować żadnej z poświęconych mu minut!

Zdjęcie - Idealny doughnut czyli amerykański pączek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wami więc przepis na idealne amerykańskie pączki- donuty. Z proporcji upieczecie ok. 12 naprawdę sporych sztuk.

Zdjęcie - Idealny doughnut czyli amerykański pączek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mleko - 1/2 szklanki, letnie
  • masło - 5 łyżek, roztopione
  • drożdże instatnt - 1 i 1/3 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki + odrobina do podsypywania
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • dodatki
  • olej - do głęokiego smażenia
  • lukier, cukier puder - to ważne dodatki, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie
Przygotowanie:

Roztopione (przestudzone) masło połącz z mlekiem, cukrem i drożdżami, odstaw na 5 minut.

Dodaj mąkę i jajko oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne (dość rzadkie ciasto).

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 8-12 godzin.

Po tym czasie ciasto przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę. Jest delikatne i tak tez trzeba się z nim obchodzić. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj okręgi z dziurką w środku (ok. 10 cm/3cm). Lekko przykryj folią/ ściereczką i odstaw do wyrośnięci ana ok. godzinę. Uwaga! Nie posypuj ciasta zbytnio mąką, bo będzie się palić w trakcie smażenia. Pączki można także ułożyć na natłuszczonej powierzchni, ważne, by się nie przykleiły.

W rondelku rozgrzej olej.

Wyrośnięte donuty delikatnie włóż do rondelka (pamiętaj, nie za dużo za jednym razem, bo urosną), smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju (po ok. 1-2 minuty z każdej strony).

Usmażone ułóż na ręczniku papierowym by wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Ozdób lukrem (cukier puder plus gorąca woda) lub posyp cukrem pudrem.

Kategorie przepisów