Hummus z pieczonymi warzywami
Hummus to wyśmienita przekąska, która jest idealna na wizytę znajomych, bądź na zdrową kolację. Podjadać można go z pieczonymi warzywami lub z chlebkiem lawasz.
Dziś przepis Gosi na wyśmienity Hummus z pieczoną dynią, pietruszką i batatami!
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ulubione warzywa umyj, obierz – np. dynia, pietruszka, bataty – i wyłóż na blachę. Skrop oliwą z oliwek, dodaj przyprawy – sól, pieprz, zioła. Piecz ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z hummusem.
Hummus:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy małej cytryny
- Ząbek czosnku
- Puszka ciecierzycy
- Kilka łyżek zimnej wody
- Sól, pieprz
Sezam upraż na suchej patelni. Wrzuć do wysokiego naczynia i zblenduj. Po kolej dodaj oliwę, czosnek i sok z cytryny – miksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie porcjami dodawaj ciecierzycę. Na koniec dodaj kilka łyżek zimnej wody, według uznania, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem do smaku.