Hummus z pieczonymi warzywami

Hummus z pieczonymi warzywami

Hummus to wyśmienita przekąska, która jest idealna na wizytę znajomych, bądź na zdrową kolację. Podjadać można go z pieczonymi warzywami lub z chlebkiem lawasz.

Dziś przepis Gosi na wyśmienity Hummus z pieczoną dynią, pietruszką i batatami!

Zdjęcie - Hummus z pieczonymi warzywami | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Hummus z pieczonymi warzywami | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ulubione warzywa umyj, obierz – np. dynia, pietruszka, bataty – i wyłóż na blachę. Skrop oliwą z oliwek, dodaj przyprawy – sól, pieprz, zioła. Piecz ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z hummusem.

Hummus:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy małej cytryny
  • Ząbek czosnku
  • Puszka ciecierzycy
  • Kilka łyżek zimnej wody
  • Sól, pieprz

Sezam upraż na suchej patelni. Wrzuć do wysokiego naczynia i zblenduj. Po kolej dodaj oliwę, czosnek i sok z cytryny – miksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie porcjami dodawaj ciecierzycę. Na koniec dodaj kilka łyżek zimnej wody, według uznania, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem do smaku.

Kategorie przepisów