Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką

Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus dyniowy z szałwią i cieciorką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g dyni (biały dzik, hokkaido)
  • 1 saszetka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 1½ łyżki sezamowej pasty tahini
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • 200 g cieciorki konserwowej
  • 1 saszetka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 1 łyżeczka przyprawy za'atar
Przygotowanie

Dynię kroimy w kawałki, skrapiamy 1 saszetką oleju Kujawski z ziołami i pieczemy do miękkości w 180°C. Może to zająć 30-60 min., w zależności od odmiany dyni.


Upieczoną dynię miksujemy z tahini, sokiem z cytryny, przyprawami i szałwią. Pasta powinna być dość gładka.


Ciecierzycę odsączamy na sicie. Na patelni prażymy 1 łyżeczkę za'ataru, dolewamy saszetkę oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, dorzucamy cieciorkę i całość chwilę prażymy.


Polewamy hummus nałożony do miseczek, podajemy z pieczywem.


Porada:

Za'atar to arabska przyprawa którą można kupić w sklepach z arabską żywnością. Aby zrobić ją w domu, zmieszaj ze sobą:1 łyżkę podprażonego sezamu, 1 łyżkę suszonego tymianku, 1 łyżkę suszonego oregano, 4 łyżki sumaku i 1 łyżeczkę soli.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy