Hummus à la pizza
Zastanawiając się, jaki hummus można by dla odmiany przygotować, pomyślałam o wersji "pizzowej". Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać do jego przygotowania składniki typowe dla jednego z najpyszniejszych dań na świecie. Tahini zastąpiłam po prostu domowym przecierem pomidorowym i dodałam sporo ziół. W efekcie otrzymałam aromatyczny, kremowy hummus o wyczuwalnym smaku bazylii i pomidorów. Myślę, że będzie smakował i miłośnikom pizzy, i zwolennikom hummusu, a w takim razie wszystkim ;)
Hummus à la pizza
- 125 g ciecierzycy
(ok. 300g po ugotowaniu)
- 15g świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1) Ciecierzycę namoczyć przez noc.
2) Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny sody.
3) Dokładnie odcedzić, a gdy przestygnie, przełożyć do blendera.
4) Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.