Hot Dogi z sałatką
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Mam już u siebie bułki na Hot Dogi, ale z dodatkiem mleka w proszku. Ostatnio jednak miałam problem z jego zakupem. Kiedy w akcji " Wypiekanie na śniadanie" pojawiła się propozycja na te bułki, chętnie podjęłam się ich wypieku. Chrupiące, powiedziałabym expresowe i bardzo smaczne. Z tego ciasta można również zrobić bułki na hamburgery. Naprawdę polecam!
Składniki na bułki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 55 g masła,
- 650 g przesianej mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
+
- jajko lub białko do posmarowania,
- sezam, mak lub czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn ruszył - jakieś 10 minut powinno mu wystarczyć.
Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować.
Do miski miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier i sól, dodać zaczyn drożdżowy i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne ( cały czas wyrabiałam mikserem). Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki lub kuleczki - w zależności od tego co zamierzamy z nimi dalej czynić. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałam czarnuszką.
Bułki piec 10-12 minut, aż pięknie się zarumienią ( u mnie około 20 minut).
Sos do Hot Dogów:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kechupu,
- 2 łyżki musztardy ostrej.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sałatka:
- kapusta pekińska,
- marchewka,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- kilka kropel soku z cytryny,
- natka pietruszki suszona,
- sól, cukier.
Kapustę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a pomarańczę wyfiletować. Wymieszać składniki sosu, doprawić i zalać sałatkę.
+ ulubione kiełbaski.
Ciepłe buki faszerować kiełbaskami, sosem, i sałatką.
Razem ze mną udział w akcji brali: