Hiszpańskie bułeczki pitufos
Hiszpanie mają dość proste podejście do śniadania- minimum składników, minimum formy. Najczęściej to tak zwany pan con aceite, czyli po prostu chleb z oliwą. Chleb może być różny, ale bardzo często spotyka się podłużną bułeczkę zwaną pitufo.
Nie ma w niej nic bardzo charakterystycznego, podobnie jak samo podejście do śniadania, podejście do niej jest minimalistyczne. To zwykłe, białe pieczywo, które odróżnia się tym, że jest podłużne i przypomina pół bagietki. W niektórych rejonach smarują podpieczoną bułeczkę pastą z pomidorów, tworząc słynny pan con tomate. I tak lubię ją najbardziej.
Co ciekawe, w języku hiszpańskim pitufos to również Smerfy. Nie wiem czemu ta bułeczka została nazwana na ich cześć, ale może poproszę kiedyś rodowitego Hiszpana, żeby mi to w końcu wyjaśnił.
Hiszpańskie bułeczki pitufos Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut
Porcje: 4
Składniki
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 75 ml mleka
- ok. 180 ml ciepłej wody
Instrukcja:
- Pomieszaj ze sobą mąkę, sól i drożdże.
- Wlej mleko i zacznij zagniatać ciasto.
- Po wlaniu mleka powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i dalej zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się przyklejać do rąk.
- Zagniataj jeszcze kilka minut.
- Wstaw ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wyjmij ciasto z miski i pokrój na 4 równe kawałki. Z każdego uformuj kształt pół-bagietki (małej, ale podłużnej bułeczki).
- Odstaw je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia jeszcze na ok. 45 minut do wyrośnięcia pod materiałową szmatką.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
- Świetnie smakować będą jeszcze lekko ciepłe i posmarowane Smakowitą de Luxe.
3.1.09