Hiszpańskie bułeczki pitufos

Hiszpańskie bułeczki pitufos

Zdjęcie - Hiszpańskie bułeczki pitufos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hiszpanie mają dość proste podejście do śniadania- minimum składników, minimum formy. Najczęściej to tak zwany pan con aceite, czyli po prostu chleb z oliwą. Chleb może być różny, ale bardzo często spotyka się podłużną bułeczkę zwaną pitufo.

Nie ma w niej nic bardzo charakterystycznego, podobnie jak samo podejście do śniadania, podejście do niej jest minimalistyczne. To zwykłe, białe pieczywo, które odróżnia się tym, że jest podłużne i przypomina pół bagietki. W niektórych rejonach smarują podpieczoną bułeczkę pastą z pomidorów, tworząc słynny pan con tomate. I tak lubię ją najbardziej.

Zdjęcie - Hiszpańskie bułeczki pitufos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co ciekawe, w języku hiszpańskim pitufos to również Smerfy. Nie wiem czemu ta bułeczka została nazwana na ich cześć, ale może poproszę kiedyś rodowitego Hiszpana, żeby mi to w końcu wyjaśnił.

Zdjęcie - Hiszpańskie bułeczki pitufos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hiszpańskie bułeczki pitufos Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 4

Składniki

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 75 ml mleka
  • ok. 180 ml ciepłej wody

Instrukcja:

  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól i drożdże.
  2. Wlej mleko i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Po wlaniu mleka powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i dalej zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się przyklejać do rąk.
  4. Zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Wstaw ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Wyjmij ciasto z miski i pokrój na 4 równe kawałki. Z każdego uformuj kształt pół-bagietki (małej, ale podłużnej bułeczki).
  7. Odstaw je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia jeszcze na ok. 45 minut do wyrośnięcia pod materiałową szmatką.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
  10. Świetnie smakować będą jeszcze lekko ciepłe i posmarowane Smakowitą de Luxe.

 

3.1.09

Kategorie przepisów