Herbatniki świąteczne z gryką

Zdjęcie - Herbatniki świąteczne z gryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNie wiem skąd u mnie, w środku listopada świąteczny nastrój. W każdym razie nastrój zbiegł się z apetytem mojego męża, na jak to określił „coś zdrowego do kawy” 😀 Do herbatników zamiast cukru, dodałam miód rzepakowy, a połowę mąki pszennej zastąpiłam zmieloną kaszą gryczaną. Do mielenia kaszy, ziaren i przypraw, zwykle używam mojego starego młynka do kawy, który szybko zamienia szklankę kaszy w szklankę sypkiej mąki. Ciasteczka doskonałe na świąteczną dekorację choinkową, przekąskę do kawy i do śniadaniówki dla najmłodszych 🙂

Zdjęcie - Herbatniki świąteczne z gryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 blaszki z wyposażenia piekarnika
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 i 1/2 łyżka miodu rzepakowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
Kaszę mielę na mączkę. Mąkę pszenną i gryczaną przesiewam do miseczki, razem z proszkiem do pieczenia. Masło rozcieram z miodem na gładki krem. Dodaję jajko, całość nadal ucieram. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Wszystkie składniki ucieram lub wyrabiam dłonią na gładką masę. Jeżeli gotowa masa bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Gotową masę formuję na grubszy wałek i daję do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta odrywam mniejsze kawałki. Reszta ciasta zostaje w lodówce. Kawałki ciasta rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie, na grubość około 0, 5 cm. Foremką wycinam ulubiony kształt. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia, na papierze układam ciasteczka. Rurką do napojów wycinam dziurki. Ciastka piekę około 12 minut, do czasu, kiedy brzegi delikatnie się zrumienią. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnie zamykanym słoiku. Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Herbatniki świąteczne z gryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja  „Smakowite prezenty” Sigrit Verbert

Przepisy z tych kategorii

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb