Herbatniki świąteczne z gryką

Herbatniki świąteczne z gryką
Zdjęcie - Herbatniki świąteczne z gryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNie wiem skąd u mnie, w środku listopada świąteczny nastrój. W każdym razie nastrój zbiegł się z apetytem mojego męża, na jak to określił „coś zdrowego do kawy” ? Do herbatników zamiast cukru, dodałam miód rzepakowy, a połowę mąki pszennej zastąpiłam zmieloną kaszą gryczaną. Do mielenia kaszy, ziaren i przypraw, zwykle używam mojego starego młynka do kawy, który szybko zamienia szklankę kaszy w szklankę sypkiej mąki. Ciasteczka doskonałe na świąteczną dekorację choinkową, przekąskę do kawy i do śniadaniówki dla najmłodszych ?

Zdjęcie - Herbatniki świąteczne z gryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 blaszki z wyposażenia piekarnika
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 i 1/2 łyżka miodu rzepakowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
Kaszę mielę na mączkę. Mąkę pszenną i gryczaną przesiewam do miseczki, razem z proszkiem do pieczenia. Masło rozcieram z miodem na gładki krem. Dodaję jajko, całość nadal ucieram. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Wszystkie składniki ucieram lub wyrabiam dłonią na gładką masę. Jeżeli gotowa masa bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Gotową masę formuję na grubszy wałek i daję do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta odrywam mniejsze kawałki. Reszta ciasta zostaje w lodówce. Kawałki ciasta rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie, na grubość około 0, 5 cm. Foremką wycinam ulubiony kształt. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia, na papierze układam ciasteczka. Rurką do napojów wycinam dziurki. Ciastka piekę około 12 minut, do czasu, kiedy brzegi delikatnie się zrumienią. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnie zamykanym słoiku. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Herbatniki świąteczne z gryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja  „Smakowite prezenty” Sigrit Verbert

Kategorie przepisów