Herbatniki świąteczne z gryką
Nie wiem skąd u mnie, w środku listopada świąteczny nastrój. W każdym razie nastrój zbiegł się z apetytem mojego męża, na jak to określił „coś zdrowego do kawy” ?
Do herbatników zamiast cukru, dodałam miód rzepakowy, a połowę mąki pszennej zastąpiłam zmieloną kaszą gryczaną. Do mielenia kaszy, ziaren i przypraw, zwykle używam mojego starego młynka do kawy, który szybko zamienia szklankę kaszy w szklankę sypkiej mąki. Ciasteczka doskonałe na świąteczną dekorację choinkową, przekąskę do kawy i do śniadaniówki dla najmłodszych ?
Składniki / 2 blaszki z wyposażenia piekarnika
- 100 g maki pszennej
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 2 i 1/2 łyżka miodu rzepakowego
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
Inspiracja „Smakowite prezenty” Sigrit Verbert