Gzik z ziemniakami
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g półtłustego twarogu
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
- ½ pęczka rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe lub ½ ogórka szklarniowego
- sól
- pieprz do smaku
- 1 mała garść ulubionych kiełków (np. rzodkiewki, groszku)
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki ugotuj “w mundurkach” w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i przełóż na talerz.
Krok 2
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, olej Kujawski BIO lniany tłoczony na zimno i wymieszaj.
Krok 3
Rzodkiewkę i ogórek pokrój w kostkę, dodaj do sera. Gzik dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaków nie obieraj, tylko przekrój na dwie połowy i napełnij gzikiem z warzywami (jak kanapkę). Udekoruj ulubionymi kiełkami.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe