Gzik z ziemniakami

Gzik z ziemniakami
Zdjęcie - Gzik z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe lub ½ ogórka szklarniowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 mała garść ulubionych kiełków (np. rzodkiewki, groszku)
Zdjęcie - Gzik z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki ugotuj “w mundurkach” w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i przełóż na talerz.

Zdjęcie - Gzik z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, olej Kujawski BIO lniany tłoczony na zimno i wymieszaj.

Zdjęcie - Gzik z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Rzodkiewkę i ogórek pokrój w kostkę, dodaj do sera. Gzik dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ziemniaków nie obieraj, tylko przekrój na dwie połowy i napełnij gzikiem z warzywami (jak kanapkę). Udekoruj ulubionymi kiełkami.

Zdjęcie - Gzik z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Gzik z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów