Gulasz ziemniaczany
Obecnie, przez trwający u mnie remont kuchni, mam ograniczone możliwości jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Nie mogłabym jednak tak całkiem zostawić Was bez nowych przepisów ? Częstotliwość wpisów chwilowo się zmniejszy, ale postaram się co kilka dni wrzucić dla Was coś pysznego.
Gulasz ziemniaczany to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa mojego M. Choć mojemu gulaszowi daleko do tego, który przygotowuje moja Teściowa, wydaje mi się, że z każdym kolejnym razem wychodzi mi coraz lepszy. Tym razem wyszedł bardzo bliski ideału, więc dzielę się przepisem również w Wami ?
Gulasz wychodzi smaczny, gęsty, treściwy. Należy dobrze go doprawić, wtedy smakuje najlepiej.
- 1 kg ziemniaków
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 400 g cienkiej kiełbasy (u mnie podwawelska i śląska)
- 150 g boczku
- 4 łyżki oleju
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka majeranku
- sól, pieprz
Kiełbasę kroimy na półplasterki (ja wcześniej obieram je ze skórki, choć nie jest to konieczne).
Boczek kroimy w kostkę.
Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy na desce z niewielką ilością soli.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 2-3 minuty. Podsmażoną cebulę oprószamy solą, mąką oraz mieloną papryką, energicznie mieszając smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy około 5 szklanek wody. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki oraz czosnek. Wywar doprawiamy solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków.
Na rozgrzanej patelni rumienimy boczek (jeśli jest chudy, wlewamy 1-2 łyżki oleju). Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodajemy kawałki kiełbasy i smażymy przez chwilę. Dodajemy do garnka z ziemniakami. Gotujemy razem jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Polecam również mój przepis na Orzechowe choinki z ciasta francuskiego
Zobacz również: