Gulasz z kurkami i kremowym sosem
![Gulasz z kurkami i kremowym sosem](/obrazek/duze/gulasz-z-kurkami-i-kremowym-sosem-209508.jpeg)
- Składniki :
- - łopatka wieprzowa - 400 g
- - ocet jabłkowy - 1 łyżka
- - olej - 30 ml
- - sos sojowy - 4 łyżki
- - czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- - papryka słodka - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 szczypta
- - czosnek - 2 ząbki
- - cebula - 1 szt
- - kurki marynowane - 100 g
- - masło - 1 łyżka
- - mleko - 50 ml
- - mąka pszenna - 1 łyżka
Uwielbiam kurki!
I kiedy nie mam jeszcze świeżych z przyjemnością zastępuję je marynowanymi!
PROVITUS dogodził mi niedawno ogromną paczką , w której między innymi były takie właśnie kurki.
Postanowiłam wykorzystac je nie tylko do podżerania , ale i do obiadu – powstał przepyszny gulasz , który zajadaliśmy wylizując talerze!
Danie łatwe … w miarę szybkie … i niezwykle smaczne!
A kurki marynowane polecam z całego serca – fenomenalne!
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy i osuszamy.
W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )
Kurki odsączamy z zalewy.
Cebulę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.
Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.
Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.
uważajmy by czosnek się nie przypalił!
Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.
Pilnujemy , by mięso miało wodę
( w razie potrzeby podlewamy ).
Na patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.
Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.
10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem.
Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.
Gotujemy ok. 4-5 minut.