Gulasz z kurkami i kremowym sosem
- Składniki :
- - łopatka wieprzowa - 400 g
- - ocet jabłkowy - 1 łyżka
- - olej - 30 ml
- - sos sojowy - 4 łyżki
- - czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- - papryka słodka - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 szczypta
- - czosnek - 2 ząbki
- - cebula - 1 szt
- - kurki marynowane - 100 g
- - masło - 1 łyżka
- - mleko - 50 ml
- - mąka pszenna - 1 łyżka
Uwielbiam kurki! I kiedy nie mam jeszcze świeżych z przyjemnością zastępuję je marynowanymi! PROVITUS dogodził mi niedawno ogromną paczką , w której między innymi były takie właśnie kurki. Postanowiłam wykorzystac je nie tylko do podżerania , ale i do obiadu – powstał przepyszny gulasz , który zajadaliśmy wylizując talerze! Danie łatwe … w miarę szybkie … i niezwykle smaczne! A kurki marynowane polecam z całego serca – fenomenalne! Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem. Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! ) Kurki odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka. Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony. Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci. uważajmy by czosnek się nie przypalił! Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut. Pilnujemy , by mięso miało wodę ( w razie potrzeby podlewamy ). Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i pozostałą cebulę. Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy. 10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki. Mąkę rozrabiamy z mlekiem. Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy. Gotujemy ok. 4-5 minut.