Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek i jak zwykle się nie zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka. Gorąco polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Gulasz z dzika / Wild boar stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z dzika

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • olej roślinny
  • 3 cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  •  200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek świeżej pietruszki, posiekany
  • 4 liście laurowe
  • 4 suszone owoce jałowca
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem.
  3. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz z dzika / Wild boar stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Wild boar stew

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 1 kg boar neck, cut into 2 cm cubes
  • vegetable oil
  • 3 onions, sliced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 large carrot, diced
  • 1 parsnip, diced
  • 200 g mushrooms, cut in quarters
  • 50 g of dried mushrooms
  • 1 red pepper, diced
  • 50 g prunes, chopped
  • 3 tablespoons honey
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons tomato paste
  • bunch fresh parsley, chopped
  • 4 bay leaves
  • 4 dried juniper berries
  • 3 allspice berries
  • 1 tablespoon dried thyme
  • 0,7 l semi-sweet red wine
  • salt, pepper, sweet pepper, cayenne pepper to taste

Preparation:

  1. Heat large pan with 2 tablespoons of oil and cook meat (in batches) until browned, then transfer to large pot.
  2. In the same cook onion until translucent and transfer to a pot with meat. Again, to the same pan add 2 cups red wine along with garlic and cook for 3-4 minutes and pour into the pot.
  3. Place pot with meat over medium heat and cook covered for 20 minutes. Next add the remaining ingredients, with the rest of the wine and season with salt and pepper.
  4. Cook covered over low heat for 2 hours, stirring occasionally. Season to taste if necessary and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Gulasz z dzika / Wild boar stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów