Gulasz z dynią i pieczarkami

Gulasz z dynią i pieczarkami
Jesienny gulasz z dynią, pieczarkami i cebulą, do tego zioła i szczypiorek. Wszystkich, którzy obawiają się takiego zestawienia, uspokajam, że smaki bardzo się uzupełniają, a dynia dodatkowo zabarwi potrawę na piękny jesienny kolor. Do gulaszu wybrałam dynię hokkaido i małe pieczarki, takie są najsmaczniejsze. Jeżeli macie świeże zioła…tymianek, oregano, rozmaryn, możecie dodać je do gulaszu, pod koniec gotowania ?

Zdjęcie - Gulasz z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje
  • 500 g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1/3 małej dyni hokkaido, ogranej i pokrojonej w kostkę
  • 12 małych pieczarek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • 1/3 szklanki wytrawnego wina
  • 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • spora szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
  • 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Na rozgrzane masło klarowane, daję cebulę, czosnek i zioła. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula odparuje wodę i lekko się zeszkli, a zioła uwolnią swój aromat. Dodaję mięso i wszystko duszę, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Dodaję wino i nadal gotuję na małym ogniu, pod przykryciem około 1, 5 godziny. Jeżeli będzie taka potrzeba, w trakcie duszenia dolewam trochę wody. W trakcie gotowania, gulasz mieszam kilka razy. Dodaję dynię i nadal gotuję na małym ogniu, około 10 minut. Teraz czas na pieczarki. Dodaję pieczarki i duszę kolejne 5 minut. Potrawę doprawiam do smaku. Dodaję posiekany szczypiorek, wszystko mieszam.  Smacznego ?

Zdjęcie - Gulasz z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gulasz z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gulasz z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów