Gulasz z dynią i pieczarkami
Jesienny gulasz z dynią, pieczarkami i cebulą, do tego zioła i szczypiorek. Wszystkich, którzy obawiają się takiego zestawienia, uspokajam, że smaki bardzo się uzupełniają, a dynia dodatkowo zabarwi potrawę na piękny jesienny kolor. Do gulaszu wybrałam dynię hokkaido i małe pieczarki, takie są najsmaczniejsze. Jeżeli macie świeże zioła…tymianek, oregano, rozmaryn, możecie dodać je do gulaszu, pod koniec gotowania ?
Składniki / 3 porcje
- 500 g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1/3 małej dyni hokkaido, ogranej i pokrojonej w kostkę
- 12 małych pieczarek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- 1/3 szklanki wytrawnego wina
- 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- kilka ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- spora szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
- 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do smaku