Gulasz z czerwoną soczewicą

Bardzo smaczne i pożywne danie. Gulasz z udźca indyka w aromatycznym sosie z cebulą, suszonymi pomidorami i z czerwoną soczewicą. Czerwona soczewica, rozgotowuje się bardzo szybko, wystarczy dodać ją pod koniec gotowania. Ten gulasz, to pomysł na jednogarnkowy, pyszny obiad dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Gulasz z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na gulasz z indyka
  • 250 – 300 g mięsa z udźca z indyka
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 6 płatków suszonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • olej lub masło klarowane
  • 2 łyżki ketchupu/ 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku/ 1 łyżeczka suszonego lubczyku/ 3 liście laurowe/ sól i pieprz do smaku

Soczewicę dokładnie opłukaj. Płatki pomidorów pokrój, na małe kawałki.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż chwilę mieszając.

Dodaj drobno pokrojone mięso. Całość smaż do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Dolej szklankę wody, dodaj zioła, pomieszaj i duś pod przykryciem, około 20 minut.

Dodaj soczewicę, ponownie dolej 3/4 szklanki wody, pomieszaj i duś kolejne 15 minut. Kiedy sos zgęstnieje i soczewica zmięknie, dodaj ketchup i musztardę, pomieszaj i w razie potrzeby, dopraw do smaku 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Gulasz z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy