Gulasz z czerwoną soczewicą
Bardzo smaczne i pożywne danie. Gulasz z udźca indyka w aromatycznym sosie z cebulą, suszonymi pomidorami i z czerwoną soczewicą. Czerwona soczewica, rozgotowuje się bardzo szybko, wystarczy dodać ją pod koniec gotowania. Ten gulasz, to pomysł na jednogarnkowy, pyszny obiad dla całej rodziny ?
Składniki na gulasz z indyka- 250 – 300 g mięsa z udźca z indyka
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 6 płatków suszonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- olej lub masło klarowane
- 2 łyżki ketchupu/ 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku/ 1 łyżeczka suszonego lubczyku/ 3 liście laurowe/ sól i pieprz do smaku
Soczewicę dokładnie opłukaj. Płatki pomidorów pokrój, na małe kawałki.
Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż chwilę mieszając.
Dodaj drobno pokrojone mięso. Całość smaż do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Dolej szklankę wody, dodaj zioła, pomieszaj i duś pod przykryciem, około 20 minut.
Dodaj soczewicę, ponownie dolej 3/4 szklanki wody, pomieszaj i duś kolejne 15 minut. Kiedy sos zgęstnieje i soczewica zmięknie, dodaj ketchup i musztardę, pomieszaj i w razie potrzeby, dopraw do smaku ? Smacznego ?