Gulasz wołowy z pręgi
Gulasz – potrawa wywodząca się z Węgier. „Gulyàs” znaczy „pasterz, hodowca”, przygotowywali go węgierscy pasterze, w kotle nad ogniskiem podczas nocnego czuwania. Oryginalny gulasz węgierski przypomina konsystencją zupę, bardzo często z ziemniakami. Kolor gulasz zawdzięcza słodkiej papryce, której dodaje się sporą ilość. W ubiegłym miesiącu byłem na Węgrzech i przywiozłem sobie zapas słodkiej papryki, którą konsekwentnie wykorzystuję, w takich potrawach, jak ta poniżej. Ostatnio bardzo odpowiada mi połączenie wołowiny z kuminem, dlatego też pojawia się on również w mojej wersji gulaszu. Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej (może być inna wołowina, ale ja preferuję pręgę, ponieważ posiada dużo tkanki łącznej, która nadaje fajną spoistość)
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 800 ml wody
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka śmietany
- mąka
- sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką z 1 łyżką papryki w proszku i obsmażyć porcjami na patelni ( jeżeli wrzucimy całe mięso, to nie będzie się smażyło, tylko gotowało). Cebulę podsmażyć.Obsmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą i winem, dodać marchewkę, podsmażoną cebulę, ziele angielskie, kminek, kumin, resztę czerwonej suszonej papryki i liść laurowy i gotować, aż mięso zmięknie, dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, gotować kilka minut, aż papryka zmięknie, dodać czosnek, zabielić śmietaną z mąką, doprawić solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze trochę chilli).
Podobne wpisy Gulasz wołowy z pręgiMarhapörkölt - wegierski gulasz wołowy
Gulasz wieprzowo - drobiowy na winie