Gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1,2 kg wieprzowiny (ja używam najczęściej karkówki lub łopatki)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1 obrany pomidor pokrojony w kostkę
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liści laurowych
- 2 łyżki śmietany
- około 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę i obsmażyć porcjami na patelni ( jeżeli wrzucimy całe mięso, to nie będzie się smażyło, tylko gotowało). Cebulę podsmażyć.Obsmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż mięso zmięknie, zabielić śmietaną z mąką, doprawić solą i pieprzem.
Podobne wpisy Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowo - drobiowy na winie