Skład takiego gulaszu jest bardzo uzależniony od zapasów, które mam aktualnie pod ręką. To taka forma sprzątania lodówki i zamrażarki. Kupuję w makro duże opakowania kilku rodzajów mrożonek warzywnych, aby zawsze mieć coś pod ręką. Często zostają takie resztki, że nie bardzo jest jak je wykorzystać w konkretnym daniu – wtedy idealnym rozwiązaniem jest taki gulasz. Mięso także można wykorzystać dowolne…
foto -
Laura
SKŁADNIKI:
- 30 dkg karkówki (w miarę chudej) – w jednym kawałku
- 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka bulionu
- ½ opakowania mrożonki – marchew z groszkiem
- ½ opakowania mrożonki – brukselka
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, koperek
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. W wysokim rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć ze wszystkich stron mięso. Zalać bulionem, wrzucić liście, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Mięso wyjąć, odstawić do wystudzenia i pokroić na mniejsze kawałki. Bulion w którym dusiło się mięso przecedzić przez sito. W większym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona paprykę oraz roztarty czosnek i delikatnie ją obsmażyć. Dodać mrożonki i pokrojone mięso, zalać bulionem (ewentualnie uzupełnić wodą), doprawić i dusić do miękkości warzyw. Dodać koperek - można dodać suszony, mrożony lub świeży ważne żeby było go dużo (oczywiście to wersja dla lubiących koperek - można go zastąpić innym ziołem). Zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką (zahartować śmietanę). Można podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, świetnie smakuje podany z bagietką.