GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY


Skład takiego gulaszu jest bardzo uzależniony od zapasów, które mam aktualnie pod ręką. To taka forma sprzątania lodówki i zamrażarki. Kupuję w makro duże opakowania kilku rodzajów mrożonek warzywnych, aby zawsze mieć coś pod ręką. Często zostają takie resztki, że nie bardzo jest jak je wykorzystać w konkretnym daniu – wtedy idealnym rozwiązaniem jest taki gulasz. Mięso także można wykorzystać dowolne…
Zdjęcie - GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura
SKŁADNIKI:
  • 30 dkg karkówki (w miarę chudej) – w jednym kawałku
  • 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ opakowania mrożonki – marchew z groszkiem
  • ½ opakowania mrożonki – brukselka
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, koperek
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. W wysokim rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć ze wszystkich stron mięso. Zalać bulionem, wrzucić liście, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Mięso wyjąć, odstawić do wystudzenia i pokroić na mniejsze kawałki. Bulion w którym dusiło się mięso przecedzić przez sito. W większym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona paprykę oraz roztarty czosnek i delikatnie ją obsmażyć. Dodać mrożonki i pokrojone mięso, zalać bulionem (ewentualnie uzupełnić wodą), doprawić i dusić do miękkości warzyw. Dodać koperek - można dodać suszony, mrożony lub świeży ważne żeby było go dużo (oczywiście to wersja dla lubiących koperek - można go zastąpić innym ziołem). Zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką (zahartować śmietanę). Można podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, świetnie smakuje podany z bagietką.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie  własnym
8

Bitki wołowe w sosie własnym

upl upl
Niebo w gębie

cevapcici
10

cevapcici

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery
2

Gicze cielęce z gruszką, puree…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Tafelspitz
1

Tafelspitz

upl upl
Niebo w gębie

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli gulasz wołowy z restauracji
5

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli g…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze
1

Bałkańskie gołąbki w kiszonej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bakłażan pieczony z wołowiną
1

Bakłażan pieczony z wołowiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary