GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY


Skład takiego gulaszu jest bardzo uzależniony od zapasów, które mam aktualnie pod ręką. To taka forma sprzątania lodówki i zamrażarki. Kupuję w makro duże opakowania kilku rodzajów mrożonek warzywnych, aby zawsze mieć coś pod ręką. Często zostają takie resztki, że nie bardzo jest jak je wykorzystać w konkretnym daniu – wtedy idealnym rozwiązaniem jest taki gulasz. Mięso także można wykorzystać dowolne…
Zdjęcie - GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura
SKŁADNIKI:
  • 30 dkg karkówki (w miarę chudej) – w jednym kawałku
  • 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ opakowania mrożonki – marchew z groszkiem
  • ½ opakowania mrożonki – brukselka
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, koperek
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. W wysokim rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć ze wszystkich stron mięso. Zalać bulionem, wrzucić liście, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Mięso wyjąć, odstawić do wystudzenia i pokroić na mniejsze kawałki. Bulion w którym dusiło się mięso przecedzić przez sito. W większym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona paprykę oraz roztarty czosnek i delikatnie ją obsmażyć. Dodać mrożonki i pokrojone mięso, zalać bulionem (ewentualnie uzupełnić wodą), doprawić i dusić do miękkości warzyw. Dodać koperek - można dodać suszony, mrożony lub świeży ważne żeby było go dużo (oczywiście to wersja dla lubiących koperek - można go zastąpić innym ziołem). Zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką (zahartować śmietanę). Można podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, świetnie smakuje podany z bagietką.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie  własnym
8

Bitki wołowe w sosie własnym

upl upl
Niebo w gębie

cevapcici
10

cevapcici

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery
2

Gicze cielęce z gruszką, puree…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Tafelspitz
1

Tafelspitz

upl upl
Niebo w gębie

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli gulasz wołowy z restauracji
5

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli g…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek

Roladki z indyka z żurawiną, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek

Roladki z indyka z żurawiną, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
1

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami
1

Kaszotto z kurczakiem i piecza…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
2

Kotlet schabowy w dyniowej pan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotlety ziemniaczane - moje indyjskie smaki :)
2

Kotlety ziemniaczane - moje in…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...