Gulasz drobiowy z chorizo
Moje chłopaki uwielbiają pikantne potrawy, więc wiedziałam, że zrobię im wielką przyjemność serwując na obiad to danie. Aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo, z kolorową papryką i cebulą, podany z ryżem, faktycznie wzbudził wiele „ochów i achów” 🙂 Nawet ja, choć bliżej mi do łagodnych smaków, zjadłam go z wielką przyjemnością. Polecam i Wam.
Składniki na gulasz drobiowy z chorizo:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 130 g chorizo (u mnie pikantne)
- 1 cebula
- 2 papryki, czerwona i żółta
- 1 puszka pomidorów krojonych
- mielona papryka słodka i ostra
- curry
- suszony tymianek oraz oregano
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki posiekanej natki
- ryż, do podania
Jak zrobić gulasz drobiowy z chorizo?
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki lub w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Chorizo kroimy na cienkie plasterki.
Polędwiczki z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 20-30 minut do zamarynowania.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej taką z wysokim brzegiem) dodajemy chorizo. Smażymy, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu, a w powietrzu da się odczuć charakterystyczny zapach. Wówczas dodajemy kurczaka. Gdy kurczak zacznie tracić różowy kolor, na patelnię dodajemy cebulę oraz paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa nieco się zeszklą. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz około 1/4 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10-15 minut (do zgęstnienia). Doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, oregano i jeśli jest taka potrzeba jeszcze odrobiną ostrej papryki.
Podajemy np z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką pietruszki.