Grzanki z jarmużem
W weekend pięknie nam przygrzewało słoneczko, ale dzisiejsza aura upewniła wszystkich, że jednak do wiosny jeszcze trochę... Tulipany w wazonie nastrajają pięknie. Na rozgrzewkę proponuję grzanki z czosnkiem, jarmużem i ostrą papryczką, żeby od środka było cieplej ;-) I byle do wiosny! :-)
Składniki:
- bagietka,
- 2- 3 garście liści jarmużu,
- świeża papryczka chilli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1-2 suszone pomidory,
- 1 łyżka śmietany 18% tł.,
- ser pleśniowy (u mnie żółty lazur),
- sól, biały pieprz,
- oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek. Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić. Podlać śmietaną i ewentualnie wodą. Dusić, aż jarmuż zmięknie. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i wydrążyć, żeby pozbyć się środka. Skropić oliwą, rozłożyć podduszony jarmuż, Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.