Grzanki (idealne do sałatki)
Moja ulubiona część sałatki?
Grzanki!
Przyznacie, że to miłe uczucie, gdy coś pełnego smaku chrupnie między jednym a drugim gryzem sałaty. Delikatny aromat czosnku, nutka natki pietruszki i dobrej oliwy. Tak, poproszę.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Grzanki (idealne do sałatki) Składniki
- bagietka - 1 szt, najlepiej na zakwasie, niekoniecznie najświeższa
- oliwa - 3 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- natka pietruszki - 1 łyżka, drobno posiekana
- sól, pieprz - do smaku
Bagietkę pokrój w cienkie (ok. 5 mm) kromki. Każda natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, ułóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj oliwę z pietruszką, pędzelkiem rozsmaruj je na kawałkach pieczywa. Posól, popieprz, piecz w temp. 160 oC do zarumienienia.