Gruszki z sosem roquefort
A oto pyszny dodatek, a być może cały posiłek. :-)
Gruszki z sosem roquefort
2 gruszki
sok z połowy cytryny
łyżka płynnego miodu
sól i biały pieprz
pół filiżanki mielonych orzechów
sos roquefort, zimny ( 3 łyżki sera roquefort, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki drobno pokrojonego selera naciowego, łyżka masła, 2 łyżki białego wina, 1 żółtko, pieprz. Wszystkie składniki poza żółtkiem i winem rozpuszczam w rondelku, a zółtko z winem ubijam i wlewam powoli na końcu, mieszam, aż sos zgęstnieje, studzę)
Gruszki obieram i kroję na dwie połówki. Wyjmuję gniazdo nasienne i skrapiam owoce sosem z soku cytryny, miodu, soli i białego pieprzu. Kładę owoce na talerzu, oblewam sosem roquefort i posypuję mielonymi orzechami. Smakują cudownie.
* źródło - "Afrodyta" Isabel Allende