Gruszki z sosem roquefort

Gruszki z sosem  roquefort

A oto pyszny dodatek, a być może cały posiłek. :-)

Zdjęcie - Gruszki z sosem  roquefort  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gruszki z sosem  roquefort  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszki z sosem roquefort

2 gruszki

sok z połowy cytryny

łyżka płynnego miodu

sól i biały pieprz

pół filiżanki mielonych orzechów

sos roquefort, zimny ( 3 łyżki sera roquefort, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki drobno pokrojonego selera naciowego, łyżka masła, 2 łyżki białego wina, 1 żółtko, pieprz. Wszystkie składniki poza żółtkiem i winem rozpuszczam w rondelku, a zółtko z winem ubijam i wlewam powoli na końcu, mieszam, aż sos zgęstnieje, studzę)

Gruszki obieram i kroję na dwie połówki. Wyjmuję gniazdo nasienne i skrapiam owoce sosem z soku cytryny, miodu, soli i białego pieprzu. Kładę owoce na talerzu, oblewam sosem roquefort i posypuję mielonymi orzechami. Smakują cudownie.

* źródło - "Afrodyta" Isabel Allende

Zdjęcie - Gruszki z sosem  roquefort  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów