Greckie obwarzanki - najlepsze!
Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego!
Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć.
Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne i bardzo chrupiące.
Idealne na śniadanie albo popołudniową przekąskę.
Wspaniały dodatek do ulubionej kawy.
Koniecznie wypróbujcie!
Gwarantuję, że greckie obwarzanki podbiją Wasze serca!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 blat ( ok. 300 g )
* mąka pszenna – 150 g
* masło – 80 g
* cukier puder – 40 g
* żółtko – 1 szt
* jajko – 1 szt
* cukier do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość.
Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy.
Kroimy na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm., zwijamy obwarzanki, smarujemy resztą jajka i obsypujemy cukrem,.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12 minut.
Smacznego!