Greckie ciasteczka migdałowe

Greckie ciasteczka  migdałowe

"Podnieście w górę dach,

Bo oto nadchodzi

Narzeczony wysoki jak Ares."

Safo

 Kiedy spędziliśmy już ze sobą dość czasu, bym mogła się przyjrzeć, jak Alkajos uwodzi gołowąsych majtków, zapytałam go kiedyś głosem niewiniątka:

-         Kiedy ostatni raz kochałeś się z kobietą?

-         Kobiety są zbyt skomplikowane – odparł – zbyt nieprzeniknione. Czasem marzy mi się miłość z kobietą, ale zaraz uświadamiam sobie, ile pracy trzeba włożyć, by taką zadowolić i na samą myśl o tym czuję się zmęczony.

 Zdjęcie - Greckie ciasteczka  migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

... Znaleźliśmy się tylko we dwoje w zagajniku oliwnym w pięknej Pyrrze. Wzgórza nas obejmowały swoją kojącą zielenią. Listki drzew oliwnych powiewały, jak małe, srebrne proporczyki. Złożyłam hołd Afrodycie, zapaliłam dla niej kadzidła i zaśpiewałam ułożone przez siebie hymny dla mojej bogini opiekuńczej. A potem dla żartu przebrałam się za pastuszka.

Alkajos przyglądał się moim zabiegom z ironicznym uśmieszkiem. Wyśmiewał się otwarcie z moich modłów i mego przebrania. A potem rzucił mi wyzwanie.

-         Wiesz, wichurko, że jest tylko jeden sposób prawdziwego uczczenia Afrodyty?

-         Jaki?

-         Tego nie potrafię ci powiedzieć, to mogę ci tylko pokazać.

Wpatrywałam się w niego z dziecinnym zmieszaniem. A on pociągnął mnie pod srebrzyste drzewa...

Zdjęcie - Greckie ciasteczka  migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Migdalenie:

225g miękkiego masła

55 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka ouzo albo brandy

350 g mąki pszennej

115 g mielonych migdałów

duuużo cukru pudru, do posypania

Miksuję masło z cukrem. Potem dodaję żółtko i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę oraz migdały. Zagniatam rękoma. Ciasto jest miękkie. Formuję je na kształ bagietki i kroję na 24 40-gramowe kółka. Robię z nich kulki i lekko spłaszczam albo formuję księżyce.

Kładę na pergaminie na blasze i piekę przez ok. 15 minut w 180 stopniach, aż będą jasnobrązowe. Wyjmuję i obficie posypuję cukrem pudrem. Gdy ostygną, to znów je posypuję i zostawiam na 3- 4 godziny. Obtaczam je w pudrze i przekładam do słoja, gdzie mogą sobie leżeć i czekać na swój moment.

 

Jeden warunek - muszą być unurzane w pudrze. Chrupiące, pudrowe, migdałowe.

*źródła - "Skok Safony" Erica Jong; "Smaki świata - Grecja" Susanna Tee

Zdjęcie - Greckie ciasteczka  migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów