Granola z patelni w 10 minut

Granola z patelni w 10 minut

 

Zdjęcie - Granola z patelni w 10 minut – z jogurtem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGranola z patelni w 10 minut – z jogurtem i owocami

 

 

Chrupiąca granola w 10 minut – bez piekarnika. Zrób porcję „na już” i na 3–4 śniadania. Dorzuć jogurt i ulubione owoce – gotowe.

Składniki na granolę z patelni w 10 minut:

(ok. 7 porcji granoli po 40 g)

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 60 g orzechów (migdały/nerkowce/włoskich, grubo siekane)
  • 40 g pestek (dynia/słonecznik)
  • 30 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy/masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli
  • 40–60 g suszonych owoców (żurawina/rodzynki/posiekane morele – dodaj po prażeniu)

 

Do podania – 1 porcja śniadaniowa:

  • 180–200 g jogurtu (grecki/skyr lub roślinny)

  • garść świeżych owoców (borówki, maliny, brzoskwinia, banan)

 

Jak przygotować granolę z patelni w 10 minut?

  1. Rozgrzej patelnię szeroką, suchą. Wrzuć płatki + orzechy + pestki. Praż 3–4 min mieszając.

  2. Dodaj olej/masło i miód/syrop, cynamon i sól. Mieszaj kolejne 3–4 min, aż wszystko się lekko zezłoci i oblepi.

  3. Zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe (jeśli używasz) i suszone owoce. Wymieszaj.

  4. Przełóż na papier do pieczenia, rozsyp, aby wystygła i stwardniała.

  5. Podaj z jogurtem i owocami. Resztę przechowuj w słoiku.

Meal-prep (3–4 dni)

Rozdziel do 3–4 słoików: 40 g granoli + 180 g jogurtu w pojemniku (granola osobno, by nie zmiękła) + pojemniczek z owocami.

Wersje

  • Protein+: dodaj 2 łyżki nasion chia/siemienia; podawaj ze skyrem.

  • Bez cukru: słodź erytrytolem (dosyp na końcu) lub rozgniecionym bananem w kroku 2.

  • Kakao: 1 łyżka kakao w kroku 2.

  • Allergy-friendly: pomiń orzechy → więcej pestek.

Porady

  • Mieszaj często – granola z patelni szybko się rumieni.

  • Jeżeli lubisz „clustery” (zlepione grudki), dodaj 1 łyżkę wody w kroku 2 i mieszaj rzadziej.

Przechowywanie

W suchym słoiku do 2–3 tygodni. Jeśli namięknie, przepraż 2 min na patelni.

Wartości odżywcze (szac., 1 śniadanie: 40 g granoli + 180 g jogurtu + owoce)

ok. 380–430 kcalB 18–25 g • T 14–18 g • W 45–55 g

Kategorie przepisów