Granola czekoladowo – bananowa
Do swojej kolekcji domowych granoli dzisiaj dołączam bananową mieszankę z kawałkami czekolady. Jak zwykle granolę można komponować według własnych preferencji. U mnie dla chrupkości koniecznie muszą znaleźć się wiórki kokosowe.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki suszonych rodzynek)
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki miodu
- 2 banany
Banany zmiksować. Wszystkie ziarna połączyć w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć miód, olej i pure bananowe. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu, gdy będzie już przestygnięta dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.
Smacznego:)