Granita kawowa
Na letnie upały nie ma nic lepszego niż domowe lody :) a jeśli prócz gorąca męczy Was brak energii lub senność, granita kawowa nie tylko orzeźwi, ale i pobudzi. Ten słynny włoski przysmak jest wprost stworzony dla miłośników kawy :)
Granita kawowa to kolejny przepis, który ukazał się w magazynie „Apetyt” - internetowym czasopiśmie małopolskich blogerów kulinarnych. Jeśli jeszcze go nie widzieliście, serdecznie zapraszam do lektury - KLIK!
GRANITA KAWOWA
(4 porcje)
600ml mocnego naparu dobrej kawy,
3 łyżki cukru trzcinowego,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
150ml śmietanki kremówki 30%,
1 czubata łyżeczka cukru pudru,
2 kostki czekolady deserowej
W naparze kawy rozpuścić cukier trzcinowy i dodać kardamon. Wlać do miski lub plastikowego pojemnika i zostawić do wystygnięcia, po czym włożyć do zamrażarki. Co 2 godziny zamarzającą kawę rozkruszyć widelcem. Czynność powtarzać, aż kawa całkowicie się zamrozi tworząc gruboziarniste kryształki (trwa to 6-10 godzin, w zależności od możliwości zamrażalnika i wielkości naczynia). Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Granitę kawową nałożyć do pucharków lub szklanek, na wierzch położyć „czapeczkę” z bitej śmietany i oprószyć startą czekoladą.