Gorąca czekolada
Jestem ciepłolubna. Zdecydowanie. Nie mogę doczekać się wiosny, ciepłych promieni słońca, radosnego śpiewu ptaków, zieleni dookoła. Zanim to nastąpi posiedzę sobie z nosem przy szybie wypatrując oznak wiosny, albo... wyruszając palcem po mapie do Meksyku i pijąc tam gorącą czekoladę z chilli. Przepis wyszukałam na stronie Kuchnia.Tv i dołączam go do Kulinarnej Podróży z Ireną i Andrzejem. Taka czekolada umili mi czekanie na wiosnę:)
Składniki:
*1 tabliczka czekolady
*1 łyżeczka cukru cynamonowego (dałam cynamon)
*1 szklanka mleka
*1/2 szklanki śmietany
*świeża papryka chilli
Wykonanie:
Składniki wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy czekolada się rozpuści, a całość będzie dobrze gorąca - rozbić trzepaczką. Papryczkę chilli pokroić na duże kawałki i dodać do gotującej czekolady. Po kilku minutach chilli wyłowić, a czekoladę przelać do filiżanek.
Smacznego :)