„Góra Lodowa” – bez pieczenia
Znane i lubiane ciasto „Góra Lodowa” w wersji bez pieczenia.
To efektowne ciasto przygotujecie dosyć szybko, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Góra Lodowa bez pieczenia nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje.
Ciasto składa się z masy budyniowej przełożonej herbatnikami. Wierzch wieńczy dekoracja z biszkopcików (tytułowe góry;)) oraz pyszna polewa na bazie mleka w proszku. Ciasto jest słodkie, ale i tak chce się sięgnąć po kolejny kawałek.
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/2 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 200 g masła
Składniki na polewę:
- 2 i 1/2 szkl. mleka w proszku
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 250 g masła
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- 1 op. herbatników kakaowych
- 1 op. okrągłych biszkoptów
Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
Do dużego garnuszka odlewamy 3/4 szkl. mleka. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy oraz mąkę. Mieszankę tę łączymy z żółtkami z cukrem. Dokładnie mieszamy.
Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia budyniu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20x30cm) rozkładamy kakaowe herbatniki. Wykładamy na nie większą część masy budyniowej, wyrównujemy. Następnie rozkładamy kolejną warstwę herbatników. Przykrywamy je pozostałą masą budyniową, wyrównujemy. W masę budyniową wkładamy przekrojone na pół biszkopty. Układamy je obok siebie w rzędach, zachowując około 1-1,5 cm odległości (zobacz zdjęcie).
Masło wraz z wodą oraz cukrem rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy naczynie z palnika. Od razu, do gorącej masy, przesiewamy mleko w proszku. Mieszamy rózgą kuchenną aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy.
Przygotowaną polewę od razu (dosyć szybko gęstnieje) rozprowadzamy na cieście. Każdą z nich nabieramy na łyżkę i wykładamy na ciasto w formie esów-floresów.
Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce.
Źródło: kuchniamagdy
Polecam również przepis na Zapiekane rożki z tortilli