Golonka z chrupiącą skórką
Składniki:
- 2 golonki ( około 1,5 kg)
- włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka tymianku
- jasne piwo
- sól, pieprz
Golonkę opłukać, jeżeli ma jakieś włoski, to trzeba ją opalić nad ogniem lub można też powyrywać włoski pęsetą do brwi . Wrzucić golonkę do garnka, dodać warzywa i zioła, zalać wodą tak, żeby wszystko przykrywała, gotować pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Wyjąć golonki z wywaru, ponacinać skórę w kratkę i włożyć w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, pieczemy polewając od czasu do czasy piwem, aż skórka się zarumieni ( około 30 min). Z wywaru z golonki najczęściej robię galaretki.
Podobne wpisy Golonka z chrupiącą skórkąZupa z soczewicy z węgierskimi kluskami