Gofry z mąki gryczanej
Często, kiedy w torebce zostaje końcówka mąki, mniej oczywistej do pieczenia gofrów np. gryczanej, kokosowej lub ryżowej, wykorzystuje ją właśnie do przyrządzenia gofrów w zdrowszej, bezglutenowej wersji.
Gofry gryczane pachną i smakują orzechowo, są bardziej sycące i pożywne od gofrów z mąki pszennej. Można je przygotować w wersji na słodko z owocami lub z dżemem. Można również spróbować wytrawnych gofrów z mąki gryczanej i podać je np. z twarogiem i z pomidorem. Serdecznie polecam ?
Składniki / 2 porcje
- 1 szklanka mąki gryczanej nie prażonej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
- 1 jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jogurt
- sezonowe owoce
- konfitury