Gofry z mąki gryczanej

Gofry z mąki gryczanej
Często, kiedy w torebce zostaje końcówka mąki, mniej oczywistej do pieczenia gofrów np. gryczanej, kokosowej lub ryżowej, wykorzystuje ją właśnie do przyrządzenia gofrów w zdrowszej, bezglutenowej wersji. Gofry gryczane pachną i smakują orzechowo, są bardziej sycące i pożywne od gofrów z mąki pszennej. Można je przygotować w  wersji na słodko z owocami lub z dżemem. Można również spróbować wytrawnych gofrów z mąki gryczanej i podać je np. z twarogiem i z pomidorem. Serdecznie polecam ?

Zdjęcie - Gofry z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 porcje
  • 1 szklanka mąki gryczanej nie prażonej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • 1 jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania
  • jogurt
  • sezonowe owoce
  • konfitury
Wszystkie składniki oprócz białka, daję do miseczki i dokładnie mieszam. Białko ubijam na pianę i dodaję do reszty składników. Wszystko delikatnie mieszam. Gofrownicę dokładnie nagrzewam. Przed dodaniem pierwszej porcji ciasta, delikatnie smakuję olejem.  Gofry piekę do mocnego zrumienienia. Gotowe odkładam na kratkę. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego ?

Zdjęcie - Gofry z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gofry z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów