Gofry na maślance
Jeśli lubisz gofry, koniecznie wypróbuj przepis na gofry na maślance. Wychodzą przepyszne! Część zjedliśmy od razu po przygotowaniu, część odłożyłam do lodówki i jedliśmy na drugi dzień.
Takie świeże były przyjemnie chrupiące, z miękkim środkiem. Na drugi dzień mocno zmiękły.
Tak sobie myślę, że mój ulubiony przepis na chrupiące gofry, znalazł konkurenta 🙂
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 3/4 szkl. maślanki (temp. pokojowa)
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 4 – 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 duże jajka
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną masę. Następnie stopniowo, nie przestając miksować, wlewamy maślankę, wodę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka wraz ze szczyptą soli. Łączymy, delikatnie mieszając, z przygotowanym ciastem.
Ciasto odstawiamy na 15-20 minut, następnie wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Smażymy po kilka minut (na mocnej np dezal wystarczą 3 minutki, przy słabszej gofrownicy należy piec nieco dłużej). Studzimy na kratce (wówczas pozostaną chrupiące).
Uwagi: Jeśli chcesz szybciej ogrzać maślankę do temperatury pokojowej, odlej odpowiednią jej ilość do naczynia, a następnie wstaw je do zlewu wypełnionego ciepłą wodą. Po kilku minutach maślanka powinna się ogrzać.
Źródło