Gofry - chrupiące i pyszne
Dzień dobry :-) Kto lubi gofry? My bardzo, robimy co jakiś czas próbując różne przepisy. Te wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Najlepsze po upieczeniu i wtedy najbardziej chrupiące. Możemy zjeść je solo, z cukrem pudrem, a może bitą śmietaną i truskawkami (smakują obłędnie). Takie gofry - chrupiące i pyszne będą idealne na deser. Z podanego przepisu wychodzi 8 gofrów. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka L
- 1 cukier waniliowy
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jeśli chcecie aby gofry były słodkie to musicie dać więcej cukru. Ja nie daję, bo przeważnie dodatki do nich są na słodko.
1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mleko, olej, cukry, wodę i żółta miksujemy.
2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, miksujemy do połączenia się składników.
3. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i albo mieszamy całość drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
4. Gofrownicę rozgrzewamy, za pomocą pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Chochelką nalewamy porcję ciasta i pieczemy do zrumienienia się.
5. Gofry studzimy na kratce układając jeden koło drugiego, żeby wystygły i były chrupiące. Jak nałożymy je na siebie to już takie nie będą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)