Gofry - chrupiące i pyszne

Gofry - chrupiące i pyszne

Zdjęcie - Gofry - chrupiące i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Kto lubi gofry? My bardzo, robimy co jakiś czas próbując różne przepisy. Te wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Najlepsze po upieczeniu i wtedy najbardziej chrupiące. Możemy zjeść je solo, z cukrem pudrem, a może bitą śmietaną i truskawkami (smakują obłędnie). Takie gofry - chrupiące i pyszne będą idealne na deser. Z podanego przepisu wychodzi 8 gofrów. Miłego dnia :-)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka L
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jeśli chcecie aby gofry były słodkie to musicie dać więcej cukru. Ja nie daję, bo przeważnie dodatki do nich są na słodko.

1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mleko, olej, cukry, wodę i żółta miksujemy.
2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, miksujemy do połączenia się składników.
3. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i albo mieszamy całość drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
4. Gofrownicę rozgrzewamy, za pomocą pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Chochelką nalewamy porcję ciasta i pieczemy do zrumienienia się.
5. Gofry studzimy na kratce układając jeden koło drugiego, żeby wystygły i były chrupiące. Jak nałożymy je na siebie to już takie nie będą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)

Zdjęcie - Gofry - chrupiące i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry - chrupiące i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry - chrupiące i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry - chrupiące i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry - chrupiące i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów