Gofry (chrupiące)
To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry!
Wychodzą bardzo smaczne – miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Plusem dla mnie jest również to, że wychodzi ich całkiem sporo:)
Na drugi dzień zwykle pakuję je na drugie śniadanie – dziecku do szkoły, a nam do pracy. Od czasu do czasu taka przerwa od zwykłych kanapek jest doskonałym rozwiązaniem.
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szkl. mleka 3,2% (temp. pokojowa)
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. oleju
- 20 g proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
Małymi partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy mleko, wodę oraz olej. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia i powstania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
Smażymy w rozgrzanej gofrownicy do zezłocenia.
Studzimy na kratce, lub układamy pionowo (dzięki temu będą bardziej chrupiące).
Podajemy z dowolnymi dodatkami.