Gofry (chrupiące)

To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry!

Wychodzą bardzo smaczne – miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Plusem dla mnie jest również to, że wychodzi ich całkiem sporo:)

Na drugi dzień zwykle pakuję je na drugie śniadanie – dziecku do szkoły, a nam do pracy. Od czasu do czasu taka przerwa od zwykłych kanapek jest doskonałym rozwiązaniem.

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szkl. mleka 3,2% (temp. pokojowa)
  • 3/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. oleju
  • 20 g proszku do pieczenia

Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

Małymi partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy mleko, wodę oraz olej. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia i powstania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.

Smażymy w rozgrzanej gofrownicy do zezłocenia.

Studzimy na kratce, lub układamy pionowo (dzięki temu będą bardziej chrupiące).

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Źródło

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z Olafem
1

Babeczki z Olafem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowe gofry na krupczatce – lekkie i chrupiące
2

Domowe gofry na krupczatce – l…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Idealne chrupiące gofry

Idealne chrupiące gofry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chrupiące gofry
1

Chrupiące gofry

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka owsiane
2

Ciasteczka owsiane

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ekspresowe rogaliki  krucho-drożdżowe
3

Ekspresowe rogaliki krucho-dr…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki