Gofry chlebowe
Chlebowe gofry z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
2 łyżki siemienia lnianego
200 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia ( jeśli chcemy mieć gofry od ręki )
Pasta z pieczonej papryki:
1 opakowanie fety
1 pieczona papryka z zalewy naturalnej
szczypta paptyki mielonej wędzonej
Przygotowanie:
Skałdniki na ciasto mieszamy w misce. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli wybierasz wersję z proszkiem do pieczenia piecz od razu. Wersja w drożdżami wyratsa przynajmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto przelwamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz 10-15 minut.
Fetę i paprykę zmiksuj na pastę i dopraw wędzona papryką. Nałóż porcję na wypieczonego gofra i dekoruj ulubionymi składnikami.