Gofry budyniowe
Dzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry z dodatkiem budyniu waniliowego. Moje dzieci ostatnio uwielbiają placuszki, naleśniki z budyniem właśnie. Dlatego też dodałam budyń do gofrów. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Najlepsze na świeżo, więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić. Nam smakowały bardzo, polecam Wam i miłego poniedziałku życzę :-)
Składni na około 14 sztuk :-)
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru
- 4 jajka L
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej z mlekiem i wodę.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do ciasta. Miksujemy na niższych obrotach.
3. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry.
5. Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce. Gofry muszą mieć dostęp powietrza z obu stron, bo inaczej zrobią się gumowe. Gofrów nie układamy też jednego na drugim, dopóki nie będą dobrze wystudzone.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)