Gofry a’la pizza
Kto lubi muffinki na wytrawnie, polubi też te gofry.
Wychodzą pyszne, choć raczej nie tak chrupiące, jak lubicie. Mimo to, polecam wypróbować:)
Jeśli jeszcze podobnych nie robiliście, polecam zrobić i zaobserwować miny domowników, gdy podacie im gofry polane ketchupem – bezcenne ?
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl. maślanki w temp. pokojowej
- 1/4 szkl. oleju
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka plastrów ulubionej szynki
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- sól
Jajka miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, stopniowo i naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz maślankę (w temp. pokojowej). Następnie wlewamy olej.
Na końcu dodajemy sól, przyprawy oraz pokrojone w kostkę ser i szynkę, mieszamy szpatułką.
Smażymy partiami na dobrze nagrzanej gofrownicy, do zrumienienia się gofrów.
Polecam również mój przepis na grillowe menu