Gnocchi serowe na słodko
- SKŁADNIKI:
- * ser biały - 300 g
- * małe jajko - 2 szt
- * mąka pszenna - ok. 3/4 szklanki
- DODATKOWO:
- * masło
- * cukier
- * cynamon
Jaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek.
Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i najbardziej znane są wykonane z ziemniaków.
Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów.
Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać!
Postanowiłam przyrządzić gnocchi serowe , z dodatkiem cukru i szczypty cynamonu.
Wspaniały pomysł na szybki obiad!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ser biały przeciskamy przez praskę.
Dodajemy 2 małe jajka ( albo jedno całkiem duże ) i przesianą mąkę.
Zagniatamy ciasto do momentu powstania zwartej kuli.
Dzielimy na 2 części ( dla wygody ) i formujemy cienkie wałki.
Kroimy na 1,5 cm kawałki.
Każdy kawałek możemy jeszcze delikatnie uformować w palcach i odciskamy na nim rowki widelcem.
Wrzucamy delikatnie na wrzącą , lekko osoloną wodę.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minutę od wypłynięcia.
Podjemy gorące polane masełkiem , posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego!