Gniazdka

Gniazdka
Zdjęcie - Gniazdka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Gniazdka czyli  pączki przygotowane z ciasta parzonego, tego samego, z którego robimy ptysie czy blaty do karpatki. Ciasto w wykonaniu jest bardzo łatwe i szybkie. Dla mnie trudne okazało się, jak zwykle zresztą, wyciskanie ciasta. Po przetestowaniu kilku już worków i różnego rodzaju szpryc, zakupiłam kolejny, wydawało mi się, że naprawdę dobry worek, tym razem silikonowy. Jednak przy wyciskaniu,  ciasto jak zwykle  wychodziło mi bokami. Ponadto nie miałam chyba takiej ładnej końcówki dlatego moje gniazdka wyglądają jak od niedbałego ptaka. Daleko im do wyglądu tych ze sklepu. Natomiast  jeśli chodzi o smak to tutaj mogę być zadowolona. Gniazdka są mięciutkie, pulchne, po prostu przepyszne. Na jednym ciężko poprzestać. Z podanych proporcji wyszło mi tylko 10 pączków (trochę ciasta zmarnowało mi się przez tę przygodę z workiem). Smażenie odbyło się bezproblemowo, także zdejmowanie papierków z pączków zanurzonych w oleju  było bardzo łatwe. Mimo wszystko jestem zadowolona. Tylko nadal szukam naprawdę dobrego worka cukierniczego. Może ktoś coś poleci?

Składniki Instrukcje

W garnku umieścić, masło, wlać szklankę wody, zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto odchodzi od ścian garnka. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest już chłodne dodać jajka i zmiksować na gładko. Przełożyć ciasto do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać ciasto na pergamin zachowując odpowiednie odstępy. Porozcinać pergamin tak aby każdy pączek był oddzielnie. W głębokim naczyniu rozgrzać olej. Wkładać pączki, papierkiem do góry, smażyć około minuty, następnie zdjąć papierek. Ja zapomniałam posmarować pergamin olejem i martwiłam, się czy  będzie chciał odejść, jednak nie było żadnego problemu gdyż papier i tak zamoczył sie w gorącym oleju. Papierki zdejmowałam za pomocą metalowych szczypców. Pączki smażyć po 3-4 min. z każdej strony. Wyjmować na ręcznik papierowy, następnie gorące smarować przygotowanym wcześniej lukrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Gniazdka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów