Gniazdka bezowe

Gniazdka bezowe

Zdjęcie - Gniazdka bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To moje pierwsze gniazdka, może nie są idealnie równe i tak białe jakbym chciała, ale za to były tak pyszne, że zniknęły błyskawicznie. Napełniłam je śmietaną z dodatkiem mascarpone i malinami oraz jeżynami z ogródka od mamy, bo kwaśne owoce świetnie przełamują słodycz bezy. Jeżeli macie nadmiar białek to idealny sposób na ich wykorzystanie.

 

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • ulubione owoce

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier po ok. 1 łyżce. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia.

Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce formujemy nasze gniazdka.

Piekarnik nagrzewamy na 170 st C, a w momencie włożenia blachy zmniejszamy tempereaturę na 110 st. C i pieczemy bezy 1 godzinę. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Schłodzoną kremówkę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy. Gotowym kremem napełniamy gniazdka, a na wierzchu układamy ulubione owoce i gotowe.

 

Zdjęcie - Gniazdka bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Gniazdka bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gniazdka bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gniazdka bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów