Glasierte mokka brownies
Moja kolejna propozycja na Czekoladowy Weekend - oczywiście brownies! :) I to jakie! Z kawą i orzechami. Bardzo smaczne, jak to brownies. Jeśli nie macie jeszcze dość czekolady (ja nie mam, za oknem niestety znowu śnieg) i uwielbiacie takie ciasta to zachęcam do zrobienia ;). Przepis pochodzi z bloga Niesamowite smaki.
A storczyk dla Ciebie, bo lubisz:*
Składniki na 15 dużych kawałków:
*120 g masła
*240 g gorzkiej czekolady
*350 g cukru Muskovado
*4 jajka
*4 łyzki mocnej kawy, ostudzonej
*200 g mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*100 g orzechów włoskich, posiekanych na male kawałeczki
Ponadto:
*120 g gorzkiej czekolady
*150 g kwasnej smietany
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Przygotować forme o wymiarach 27 cm x 40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę i masło pokroić na male kawałeczki i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać kawe i ostudzoną czekoladę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodać sól, wymieszac. Dodać orzechy i lekko wymieszać wszystko. Wylać do formy. Piec okolo 25 minut. Sprawdzic patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzić.
Zrobić polewę: czekoladę stopić. Lekko przestudzić i wmieszać kwaśną śmietanę. Polać brownie. Wstawić do lodowki do momentu podania. Kroić ostrym nożem.
Smacznego:)