Glasierte mokka brownies

Glasierte mokka brownies

Zdjęcie - Glasierte mokka brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Moja kolejna propozycja na Czekoladowy Weekend - oczywiście brownies! :) I to jakie! Z kawą i orzechami. Bardzo smaczne, jak to brownies. Jeśli nie macie jeszcze dość czekolady (ja nie mam, za oknem niestety znowu śnieg) i uwielbiacie takie ciasta to zachęcam do zrobienia ;). Przepis pochodzi z bloga Niesamowite smaki.

A storczyk dla Ciebie, bo lubisz:*

Zdjęcie - Glasierte mokka brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Glasierte mokka brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 15 dużych kawałków:

*120 g masła

*240 g gorzkiej czekolady

*350 g cukru Muskovado

*4 jajka

*4 łyzki mocnej kawy, ostudzonej

*200 g mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*szczypta soli

*100 g orzechów włoskich, posiekanych na male kawałeczki

Ponadto:

*120 g gorzkiej czekolady

*150 g kwasnej smietany

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Przygotować forme o wymiarach 27 cm x 40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę i masło pokroić na male kawałeczki i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.

Cukier zmiksować z jajkami. Dodać kawe i ostudzoną czekoladę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodać sól, wymieszac. Dodać orzechy i lekko wymieszać wszystko. Wylać do formy. Piec okolo 25 minut. Sprawdzic patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzić.

Zrobić polewę: czekoladę stopić. Lekko przestudzić i wmieszać kwaśną śmietanę. Polać brownie. Wstawić do lodowki do momentu podania. Kroić ostrym nożem. 

Smacznego:)

Zdjęcie - Glasierte mokka brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Glasierte mokka brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów